Hagyományból divatot pályázat

2021.11.20

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatásával alkotói pályázatot hirdet Hagyományból Divatot címmel.

A pályázat célja: a történelmi Zala vármegye területén kialakult népi viseletek, öltözetek, paraszt-polgári viseletek kutatása, feldolgozása, mai, hordható viseletté alakítása, modern megjelenítése.

A pályázatra olyan alkotásokat várunk, ahol a viselet és viselet kiegészítő készítésével foglalkozó népművészek a különböző textil és egyéb alapanyagokat, azok sokrétű felhasználását - saját készítésű vagy vásárolt alapanyagokból - képesek bemutatni, illetve az egyes viseleti, valamint öltözeti darabokat, kiegészítőket a hagyományos motívumkincsből kiindulva feldolgozni, a hagyományos népművészeti jeleket még hordozó, mindemellett örömmel viselhető, kényelmes öltözetekké formálni.

A pályázat témája: a történelmi Zala vármegye, tehát a mai Zala megye határain túllépve Veszprém, Vas, Varasd és Somogy vármegye határvonalán belüli néprajzi, népművészeti viseletkultúrája.

Pályázók köre: a pályázatra Magyarországon és Szlovéniában alkotó népművészek, népi iparművészek, iparművészek, hagyományőrző kézművesek jelentkezését várjuk.